CONTRACT Barter
Model CONTRACT Barter
I. PĂRŢILE CONTRACTANTE
1.1. S.C. …………………………………………………………………………………………. S.N.C./S.C.S./S.A./S.R.L., cu sediul social în (localitatea) …………………………., str. ……………………………………… nr. …………., bloc …………., scara ……….., etaj …….., apartament ……….., judeţ/sector ……………………………….., înregistrată la Oficiul Registrului Comerţului …………………………………….., sub nr. …………………… din ……………………………, cod fiscal nr. ……………………. din ………………………………., având contul nr. …………………………………………….., deschis la …………………………………………………, existând şi funcţionând potrivit legislaţiei statului ………………………. reprezentată de ………………………………., cu funcţia de ……………………………………………………., cetăţean ……………………………. posesor act de identitate/paşaport …………………., în calitate de exportator, şi
1.2. S.C. ………………………………………………………………………………………… S.N.C./S.C.S./S.A./S.R.L., cu sediul social în (localitatea) …………………………, str. ……………………………………… nr. …………., bloc …………., scara ……….., etaj …….., apartament ………., judeţ/sector ………………………………., înregistrată la Oficiul Registrului Comerţului ……………………………………., sub nr. …………………… din ……………………………, cod fiscal nr. ……………………… din ……………………………, având contul nr. …………………………………………, deschis la …………………………………………………….,existând şi funcţionând potrivit legislaţiei statului ………………………. reprezentată de ………………………………, cu funcţia de ……………………………………………, cetăţean ……………………………….. posesor act de identitate/paşaport ………………………………………….., în calitate de importator,
au convenit să încheie prezentul contract de barter, în următoarele condiţii:
II. OBIECTUL CONTRACTULUI
2.1. Obiectul prezentului contract îl reprezintă schimbul de mărfuri dintre exportator şi importator, astfel: exportatorul va livra importatorului produsele ce sunt menţionate în anexa nr. 1 pct. 1 la prezentul contract, iar importatorul va livra, în contrapartidă, produsele menţionate şi descrise în anexa nr. 1 pct. 2 la prezentul contract.
2.2. Raportul de schimb convenit între părţile contractante stabilite în baza preţurilor existente pe piaţa mondială, a caracteristicilor mărfurilor, a loturilor de produse livrate în avans, a termenelor de livrare, se stabileşte după cum urmează:
(se trece unitatea de măsură) ………………………. buc./kg/tone, cu livrare în lunile ……………………. anul ……./……… .
2.3. Exportatorul va livra marfa ………………………………….. conform regulii INCOTERMS 1990 ………………………………….. .
2.4. Importatorul va livra marfa ………………………………….. conform regulii INCOTERMS 1990 ………………………………….. .
III. DURATA CONTRACTULUI
3.1. Termenul/termenele de livrare pentru cantitatea de (se trece unitatea de măsură) …………………… buc./kg/tone este/sunt ………….., începând cu data de ………………………… până la data de ……………………… .
IV. VALOAREA CONTRACTULUI
4.1. Importatorul se obligă să deschidă o garanţie bancară irevocabilă în valoare de ……………………. din valoarea mărfurilor care formează obiectul prezentului contract plus ……………………. % din contravaloarea dobânzilor aferente.
4.2. În cazul în care importatorul nu va efectua livrările de mărfuri cuvenite exportatorului, acesta din urmă va putea încasa garanţia bancară, fără acordul importatorului şi îşi va acoperi diferenţa pe riscul şi cheltuiala importatorului, potrivit clauzelor prezentului contract.
V. CALITATEA MĂRFURILOR
5.1. Calitatea mărfurilor este cea prevăzută în anexa nr. …………………………….. la prezentul contract, determinată prin …………………… (efectuarea unor analize de laborator, demonstraţii tehnice etc.).
5.2. Calitatea mărfurilor a fost atestată pentru fiecare parte contractantă în parte, de către o comisie formată din persoane competente. Documentele de atestare a calităţii mărfurilor sunt: …………………………………………………………………………………………………………………………………… .
5.3. Neconcordanţa livrărilor cu calitatea mărfurilor specificată în contract conduce la refuzul acesteia de către partea lezată.
VI. CONDIŢII DE LIVRARE
6.1. Mărfurile vor fi livrate conform condiţiei INCOTERMS 1990 ……………………………………………….. .
6.2. Fiecare parte contractantă va comunica celeilalte termenul prealabil al sosirii mărfii la graniţă, precum şi greutatea netă a mărfii.
VII. GARANŢII
7.1. Părţile contractante se obligă să garanteze marfa, în funcţie de specificul acesteia, eliberând certificate de garanţie în care se vor indica:
a) începerea termenului de garanţie şi durata lui;
b) cazurile de încetare sau prelungire a termenului de garanţie;
c) documente de atestare a calităţii mărfii.
7.2. Înăuntrul termenului de garanţie, fiecare parte contractantă se obligă să acorde asistenţă tehnică pentru marfa livrată şi furnizarea de piese de înlocuire, aceste operaţiuni efectuându-se gratuit.
7.3. Atât importatorul, cât şi exportatorul sunt răspunzătoare, de viciile ascunse şi viciile mărfurilor livrate.
VIII. MODUL DE EFECTUARE A TRANSPORTULUI
8.1. Exportatorul va transporta marfa*) …………………………….. .
8.2. Importatorul va efectua transportul mărfii*) …………………………….. .
__________________
*) Modul de efectuare a transportului este în funcţie de specificul mărfurilor ce trebuie livrate. Astfel vor fi stipulate în contract: căile de transport, necesitarea corelării ambalajelor exterioare sau containerelor cu specificul mijloacelor de transport, tranzitorii etc.
IX. RECLAMAŢII intr-un contract barter
9.1. Atât exportatorul, cât şi importatorul au dreptul să reclame, unul celuilalt, în urma constatării, abaterile cantitative, calitative sau defecţiunile mărfurilor ce fac obiectul prezentului contract, determinate de vicii ascunse sau alte cauze generate de părţi.
9.2. Reclamaţiile vor fi făcute în scris, în termen de …………………………….. zile/luni de la preluarea mărfii şi vor cuprinde în mod obligatoriu următoarele:
a) obiectul reclamaţiei;
b) termenul în care au fost formulate;
c) dovezile abaterilor reclamate;
d) metoda de verificare ce trebuie folosită;
e) cauzele care au determinat defectele reclamate;
f) necesitatea păstrării mărfii reclamate în depozit, pe un termen contractual determinat;
g) modul de stingere a reclamaţiilor.
9.3. Defecţiunile constatate de părţi, în urma transportului defectuos, se vor regăsi în reclamaţii adresate cărăuşului, cu înştiinţarea şi a celeilalte părţi de către partea contractantă care le-a descoperit.
X. INVALIDAREA PARŢIALĂ
10.1. Rezilierea totală sau parţială a clauzelor contractului nu are nici un efect asupra obligaţiilor deja scadente între părţi.
10.2. Prevederile alineatului precedent nu sunt de natură să înlăture răspunderea părţii care, din vina sa, a determinat încetarea contractului.
XI. DIVIZAREA CONTRACTULUI
11.1. În cazul în care una sau mai multe clauze ale prezentului contract vor fi declarate nule, clauza/clauzele valide îşi vor produce, în continuare, efectele, cu excepţia cazurilor în care clauza/clauzele anulate reprezintă o obligaţie esenţială.
11.2. În condiţiile prevăzute la alineatul precedent sunt considerate esenţiale următoarele obligaţii: ……………………………………………………………………………………………………………………………….*).
_______________
*) Ex: obligaţia vânzătorului de a livra produsele, obligaţia cumpărătorului de a plăti preţul etc.
XII. RENUNŢAREA LA DREPTURI
12.1. Faptul că (una dintre părţi) ………………………… nu insistă pentru îndeplinirea strictă a clauzelor prezentului contract sau nu-şi exercită vreuna dintre opţiunile la care are dreptul în baza prezentului contract nu înseamnă că renunţă la drepturile pe care urmează să le dobândească în temeiul prevederilor sale.
XIII. CESIUNEA CONTRACTULUI
13.1. Părţile contractante nu vor putea cesiona drepturile şi obligaţiile prevăzute de prezentul contract unei terţe persoane fără acordul expres, dat în scris de cedent.
13.2. Acordul prevăzut la alineatul precedent trebuie comunicat de cesionar în termen de …………….. zile de la data când cedentul i-a cerut acest acord; în caz contrar se prezumă că cesionarul nu a consimţit cesiunea contractului.
XIV. FORŢA MAJORĂ
14.1. Nici una dintre părţile contractante nu răspunde de neexecutarea la termen sau/şi de executarea în mod necorespunzător – total sau parţial – a oricărei obligaţii care îi revine în baza prezentului contract, dacă neexecutarea sau executarea necorespunzătoare a obligaţiei respective a fost cauzată de forţa majoră, aşa cum este definită de lege.
14.2. Partea care invocă forţa majoră este obligată să notifice celeilalte părţi, în termen de ………………. (zile, ore), producerea evenimentului şi să ia toate măsurile posibile în vederea limitării consecinţelor lui.
14.3. Dacă în termen de ……………… (zile, ore) de la producere, evenimentul respectiv nu încetează, părţile au dreptul să-şi notifice încetarea de plin drept a prezentului contract fără ca vreuna dintre ele să pretindă daune-interese.
XV. CLAUZA PENALĂ
15.1. În cazul în care una dintre părţi nu îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale sau şi le îndeplineşte în mod necorespunzător, se obligă să plătească celeilalte părţi penalităţi daune-interese în valoare de ……………………………, astfel: …………………………………………………………………………. .
XVI. NOTIFICĂRI
16.1. În accepţiunea părţilor contractante, orice notificare adresată de una dintre acestea celeilalte este valabil îndeplinită dacă va fi transmisă la sediul prevăzut în partea introductivă a prezentului contract.
16.2. În cazul în care notificarea se face pe cale poştală, ea va fi transmisă, prin scrisoare recomandată, cu confirmare de primire (A.R.) şi se consideră primită de destinatar la data menţionată de oficiul poştal primitor pe această confirmare.
16.3. Dacă notificarea se trimite prin telex sau telefax, ea se consideră primită în prima zi lucrătoare după cea în care a fost expediată.
16.4. Notificările verbale nu se iau în considerare de nici una dintre părţi, dacă nu sunt confirmate, prin intermediul uneia dintre modalităţile prevăzute la alineatele precedente.
XVII. SOLUŢIONAREA LITIGIILOR
17.1. În cazul în care rezolvarea neînţelegerilor nu este posibilă pe cale amiabilă, ele vor fi supuse spre soluţionare Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României, conform regulamentului său.
XVIII. ÎNCETAREA CONTRACTULUI
18.1. Prezentul contract încetează de plin drept, fără a mai fi necesară intervenţia unui/unei tribunal arbitral/instanţe judecătoreşti, în cazul în care una dintre părţi:
• nu îşi execută una dintre obligaţiile esenţiale enumerate la pct. …………., din prezentul contract;
• este declarată în stare de incapacitate de plată sau a fost declanşată procedura de lichidare (faliment) înainte de începerea executării prezentului contract;
• cesionează drepturile şi obligaţiile sale prevăzute de prezentul contract fără acordul celeilalte părţi;
• îşi încalcă vreuna dintre obligaţiile sale, după ce a fost avertizată, printr-o notificare scrisă, de către cealaltă parte, că o nouă nerespectare a acestora va duce la rezoluţiunea/rezilierea prezentului contract.
sau
• în termen de …….. zile de la data primirii notificării prin care i s-a adus la cunoştinţă că nu şi-a executat ori îşi execută în mod necorespunzător oricare dintre obligaţiile ce-i revin.
18.2. Partea care invocă o cauză de încetare a prevederilor prezentului contract o va notifica celeilalte părţi, cu cel puţin ……… zile înainte de data la care încetarea urmează să-şi producă efectele.
18.3. Rezilierea prezentului contract nu va avea nici un efect asupra obligaţiilor deja scadente între părţile contractante.
18.4. Prevederile prezentului (capitol, articol, alineat) …………………………………………………………………. nu înlătură răspunderea părţii care în mod culpabil a cauzat încetarea contractului.
XIX. CLAUZE FINALE
19.1. Modificarea prezentului contract se face numai prin act adiţional încheiat între părţile contractante.
19.2. Prezentul contract, împreună cu anexele sale care fac parte integrantă din cuprinsul său, reprezintă voinţa părţilor şi înlătură orice altă înţelegere verbală dintre acestea, anterioară sau ulterioară încheierii lui.
19.3. În cazul în care părţile îşi încalcă obligaţiile lor, neexercitarea de partea care suferă vreun prejudiciu a dreptului de a cere executarea întocmai sau prin echivalent bănesc a obligaţiei respective nu înseamnă că ea a renunţat la acest drept al său.
19.4. Prezentul contract a fost încheiat într-un număr de …………… exemplare, din care …………………. astăzi ……………………., data semnării lui.
EXPORTATOR,
……………………………………..
REPREZENTANŢI LEGALI,
…………………………………………………
IMPORTATOR,
……………………………………..
REPREZENTANŢI LEGALI,
…………………………………………………