Chemare in judecata pentru reclamarea intretinerii

Model Chemare in judecata pentru reclamarea intretinerii

DOMNULE PRESEDINTE,

Subsemnatul …………….. (numele si prenumele reclamantului), domiciliat in localitatea ……………, judetul ……………, str. …………, nr. ……., etajul ……, apart. ……, chem in judecata si personal la interogatoriu pe fiul meu1) ………………… (numele si prenumele paratului), domiciliat in localitatea …………., judetul ………., str. …………….., nr……., etajul ……., apart. ……., pentru ca prin hotararea ce veti pronunta sa-l obligati sa-mi plateasca o pensie de intretinere in valoare de lei ………….. cu incepere de la data de ………… pana la sfarsitul vietii mele.

Motivele actiunii sunt urmatoarele:
In fapt, subsemnatul am …….. ani fiind, deci, la o varsta la care nu mai pot munci, sunt bolnav de o maladie ……………… si nu am nici un fel de venit. Dimpotriva, fiul meu are un salariu de lei ………….. lunar, nu are copii si este necasatorit. Totusi, imi refuza orice ajutor, cu toata obligatia morala si legala pe care o are de a ma intretine.
In drept, imi intemeiez cererea pe dispozitiile art. 86, 93 si 94 din Codul familiei.
Inteleg sa ma folosesc de proba cu interogatoriul paratului – care urmeaza a fi citat cu aceasta mentiune – si de proba cu acte, si anume de certificatul constatator al nasterii mele, de certificatul constatator al nasterii paratului si de certificatul asupra starii sanatatii mele. Va rog, de asemenea, sa cereti, pe cale oficiala, de la intreprinderea la care lucreaza paratul, relatii asupra salariului pe care il primeste el.
Depun prezenta actiune, precum si copii de pe actele sus-mentionate, in dublu exemplar, dintre care unul pentru instanta si celalalt pentru a fi comunicat paratului.

Semnatura reclamantului,
……………………

DOMNULUI PRESEDINTE AL ………………………

___________
1) Obligatia de intretinere exista nu numai intre parinti si copii, ca in exemplul de fata, ci si in conformitate cu dispozitiile art. 86, art. 87 si art. 88 din Codul familiei – intre sot si sotie, cel ce infiaza si infiat, bunici si nepoti, strabunici si stranepoti, frati si surori, sotul si copiii celuilalt sot si intre persoanele intre care se leaga raporturi de crestere fara indeplinirea formelor de infiere. In toate aceste cazuri se va putea cere in justitie obligarea paratului la plata in natura sau in bani a intretinerii, cu conditia ca reclamantul sa se afle in nevoie, neavand putinta unui castig din munca din cauza incapacitatii de a munci (in mod exceptional, in cazul minorului nu intereseaza pricina nevoii in care se afla).

Chemare in judecata pentru reclamarea intretinerii